Den Søde Gift

How Sweet It Is
Jeg har de sidste dage, i et sjovt sammentræf, haft mange af mine tanker omkring “søde sager”. Den ene grund er en længere diskussion omkring hvorfor og hvornår et menneske betegnes som “sød”, den anden fordi min lokale paradis-is netop har annonceret at de vil begynde at skifte sukker i isen ud med Aspartam.

Dette indlæg omhandler sidstnævnte – altså den sødme der er relateret til det vi spiser.

Baggrund
Jeg har altid haft mine forbehold over for sukker – især efter jeg har blevet far, og skal til at videreføre gode vaner, holdninger og livstil til et nyt væsen. – sukker er uden tvivl blevet folke-narko her i vores vestlige verden. Det er vores gateway til et quickfix – en hurtig fortrøstning i vores travle og måske “hårde liv”. Så hjælper et stykke chokolade eller et glas cola lidt på det hele. Men faktisk er det også når du tager en bid af din økologiske rugbrødsmad med leverpostej fra Hanagal – selv her er der tilført sukker for at forstærke smagen. En interessant tanke at vi lever i en kultur hvor alt skal forstærkes før vi gider dét – det hele skal være hurtigere, vildere, sjovere, stærkere etc..


Når vi kigger os omkring kan ingen benægte at den almindelige befolkning bliver federe og federe. En interessant observation i denne forbindelse er,  at du kan finde almindelige mennesker der spiser almindeligt – som stadigt bliver større, og ikke selv kan forstå hvorfor det sker – og hvem kan fornægte dem. Hvis ikke du ved, du i hvert måltid spiser langt mere sukker, end du har brug for, og forsøger at undgå de “søde sager” – ja så er det da også mærkeligt at vægten stadig stiger. – og nej, frugt er i den her sammenhæng ikke bedre. Frugtose, som er den sukkerart der er i frugt, er forskernes hovedmistænkte i overvægtepidemien. Ikke fordi folk spiser meget frugt, men fordi frugtose er den billige sukkerart der bruges til lagt det meste af det vi spiser. – og af denne sukkerart bør du som voksen ikke indtage mere end højst 25 gram om dagen. Set i det lys, så skal du ikke spise megen frugt, og almindelige dagligkøbsvarer før du ryger forbi denne mængde. Så når natborslampen slukkes om aftenen, og du føler at du har spist sundt og godt i dag, så kan din krop og dine fedtdeopter fortælle en helt anden historie.

Giften i maden
Men nå, som sagt har jeg meget “sødt” på hjernen, og det var egentligt slet ikke sukker jeg ville “ramble” om, men derimod overvægtens helt – sødemidlet Aspartarm.
Aspartarm startede sin karriere – og hold nu fast – som mulig agent, listet af CIA, der kunne anvendes til biologisk krigsførelse! – senere, i 80’erne integreret i et magtspil i vores fødevarekultur til trods for frygt for både hjernekræft og andre bivirkninger. ( 6-7 medarbejdere ved FDA, som dengang tillod Coca Cola at starte med Aspartam i deres Light version, fik kort tid efter arbejde i firmaer i nær relation til Aspartams patentholdere [Kilde])

I dag, 30 år senere er Aspartam stadig det mest udbredte sødemiddel – alt fra tyggegumme, læskedrik, kakaopulver og ja, nu altså også de første is hos “vi-laver-vores-is-frisk-fra-bunden”-paradis-is. (Paradis Is på Bruunsgade)

En af de meget uhyggelige ting ved Aspartam er at de rapporterede skader (FDA – det amerikanske sundhedsvæsen har mere end 10.000 Aspartam forbruger-rapporterede tilfælde, og vurdere at de kun udgør 1 procent af de anfægtede [Kilde ] – så altså mere end en milion mennesker menes alene i USA, at have oplevet bivirkninger af Aspartam ) er at de primært går på neuropatiske/neurologiske problemer! – altså skader på hjerne og nervesystemet.

Sød men Dum
Forskere mener at Aspartam er så farligt, at det kan nedsætte børns intelligenskvotient med op til 10 % – og i USA skal varer der indeholder Aspartam mærkes så børn med PKU (Phenylketonuria)sygdommen, kan undgå disse produkter. PKU-Børn kan i værste fald lide døden hvis de udsættes for en af de komponenter Aspartam indeholder (nedbrydes til). Det gør vi ikke her i EU, så PKU-Børn, kan i god tro fortsat spise vitaminpiller (!!?!?), tyggegumme, vingummi og alt muligt andet indeholdende Aspartam, i bedste tro, uden at vide at deres helbred kan være unødvendigt udsat! [Kilde]

Så tænk over det inden du køber en cola med hjem, eller blander en protein shake, eller et glas Fun-læskedrik. – tænk *især* over det i forhold til dit barn, som ikke selv har viden og indsigt til at kunne vælge til eller fra – og vær kritisk forbruger – desværre også de steder hvor du har opfattelsen af, at det du køber er kvalitet, og lavet med omtanke, som f.eks. Paradis Is.

Outro and Onward
Hvis du vil leve det søde liv, så *er* der en pris, som du kan betale med en løbetur i parken, efter du har drukket din almindelige Cola. – det er en langt bedre, sundere og kvalitetsbevidst pris at betale, frem for når du i god tro snupper et “light” produkt. Stil krav, vær bevidst – politikerne har for travlt med deres, så glem at skulle stemme om din ret og din overbevisning. Stem i stedet med dine kroner – de har lagt større magt end det kryds du får lov at sætte i ny og næ!

Og husk så:

There is no such thing as a (calorie) free lunch!

From Lorenzo Hargertys Blogpost about Aspartam

Læs også:

http://www.lorenzohagerty.com/blog/?p=197http://mayday-info.dk/kompendium/nutrasweet.shtmlhttp://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/americas-deadliest-sweete_b_630549.html?view=printhttp://www.alun.dk/sund-kost/aspartam-din-cola-light-livet-af-dig.html