Ayahuasca Kalder

Ayahua-hvad for noget?

Har du nogensinde hørt om ayahuasca?

Et flere tusind år gammelt ritual fra Sydamerikas frodige jungle. Et ritual som indeholder en guidet ud-af-kroppen-oplevelse ledet af en såkaldt shaman.

Udover shamanen består ceremonien af, at deltagerne drikker et afkog af en serie forskellige planter. Disse planter har været kendt og brugt som lægeplanter af stammerne i Amazonas i mere end 5000 år. Sammensat har planterne en synergieffekt, som byder den indtagende person at se uden for sig selv – eller dybt ind i sig selv alt afhængigt af, hvordan man ser på det.

Stadig i brug

Ayahuasca har fungeret, og gør det stadig, som en vigtig komponent i driften af de små mikrosamfund rundt omkring i junglen. Indsigter erfaret i ceremonierne har været integreret tilbage ind i samfundet. Enten i ledelsen af hele stammen eller i den enkelte persons liv i forhold til ve og vel.

Jeg har kendt til ayahuasca i snart 20 år. Og altid været dybt fascineret af tanken om at træde ud af min egen kontekst. Og for en stund se tingene, herunder mit eget liv, fra et nyt perspektiv. Det, tror jeg, er helt, vildt sundt. Og samtidig noget der kan virke angstprovokerende.

For hvor meget i vores daglige hamsterhjul tør, kan eller vil vi egentligt stille spørgsmålstegn ved?

Vi mangler refleksion

Tingene i hverdagen suser derudaf, og ofte er det først, når krisen rammer os; sygdom, tab, skilsmisse eller lignende – at vi tvinges til at slå bremsen i og reflekterer over det liv, vi lever.

Jeg tror faktisk, vi mangler sådanne refleksive komponenter i vores kultur i dag. Uden en platform til at kunne tvivle på alt og genfinde sin tro på meget, er der vel en iboende fare. En fare for at vi stille og roligt bliver overfladiske og ikke personligt er integreret i det liv, vi lever. Måske er det stigende antal udskrevne recepter på de såkaldte lykkepiller i virkeligheden et udtryk heraf.

I hvert fald er ayahuasca på linje med mindfulness og andre discipliner ved at indfinde sig som en del af tilbuddene for dem, der søger denne refleksion.

Old tech vs New tech

Ayahuasca er blevet et hit i Silicon Valley, hvor mange tech startup-entrepreneurer er begyndt at deltage i ayahuasca-ceremonier.

Her søges der indsigt i alle aspekter af det at leve, lede, drive og vækste et liv og en idé, der potentielt kan ændre verden. På sin vis er der jo en fin parallel mellem Amazonas jungle og den digitale jungle, vi i dag lever i. For der er vel nærmest ikke noget, der har større effekt på vores del af verden i dag, end en ny app eller service.

Tænk over det. En ny app kan i morgen ændre den måde, vi lever vores liv på. Facebook har ændret vores samfund og sociale egenskaber – og måske lidt stort sagt: ændret menneskeheden.

Jeg tager tilløb

Jeg har endnu ikke haft lejlighed til at prøve ayahuasca, men flirtet med ideen rigtig mange gange. Nu har lejligheden budt sig, og i min sommerferie i år skal jeg for første gang deltage i en ayahuasca-ceremoni. Jeg er helt vildt spændt og nervøs på samme tid. Jeg er meget åben overfor, hvad oplevelsen kan indeholde og komme til at betyde for mig.

Mine kære omkring mig har passende nok udfordret mig på mit valg om at deltage. Og et gennemgående spørgsmål er: Hvorfor vil du vide, hvad der er udenfor dig selv? Det er et rigtig godt spørgsmål – og jeg kan komme med mange del-svar. Men spørgsmålet er skabt i den præmis, vi lever i: Et samfund hvor vi ikke har kultur for at søge udenfor os selv.

Det fulde svar ligger i kraft af et andet spørgsmål. Et spørgsmål stillet uden for præmissen. Et spørgsmål som i stedet byder mig at spørge mig selv: Hvorfor skulle jeg ikke ville vide?

“You must ask yourself why you do not want to know.”

 

Noter

Oprindeligt skrevet for, og bragt i, Aarhus Stifttidende 29. juni. 2017